Svårt att sova

En vanlig vuxen sover 6-8 timmar per natt. Sömn är väldigt viktigt för din allmänhälsa. Vad ska du göra om du har svårt att sova?

Förbered din kropp på att sova!

Försök att förbereda din kropp på att sova. Se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och lagom kallt. Ta ett varmt bad innan du ska gå och lägga dig och se till att stänga av alla datorskärmar en timme innan du går och lägger dig.

Försök att vakna samma tid varje dag!

Hjälp kroppen att få en bra dygnsrytm med att gå upp samma tid varje dag i veckan. Var försiktig med skiftarbete för det kan vara svårt att ha en regelbunden sömn med skiftarbete.

Försök att gå och lägga dig samma tid varje dag!

Precis som det hjälper dig att gå upp samma tid varje dag för att få en bra dygnsrytm så hjälper det dig att somna samma tid varje dag.

Minska mängden kaffe!

svårt att sova på grund av kaffe

Koffeinets halveringstid är 6 timmar. Så om du dricker en kopp kaffe klockan 18:00 så är mer än hälften av koffeinet kvar i kroppen om du försöker gå och lägga dig elva på kvällen och du kommer att ha svårt att sova!

Ät lagom innan du försöker somna!

Det kan vara svårt att somna om du känner att du är riktigt hungrig så se till att du inte är allt för hungrig om du har svårt att sova.

Undvik alkohol!

alkohol sova

Många tar alkohol för att finna ett lugn och kunna somna in. Men det är en falsk vän, alkoholen stör din sömn och ger dig mindre kvalitativ sömn

Ha det svalt i sovrummet!

För att somna in så behöver din kropp komma ner i temperatur. Du kan hjälpa den med det med att ha det lite svalare i sovrummet. Eller så kan du duscha eller bada i varmt vatten och låta kroppen temperatur sjunka när du går in i sovrummet